Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, joi, contestaţia depusă de Horaţiu Potra, arestat în lipsă, fiul său şi alte patru persoane, a fost respinsă. Pe de altă parte, judecătorii supremi au admis contestaţiile pentru 15 dintre apropiaţii lui Horaţiu Potra, membri ai grupării de mercenari, anchetaţi pentru mai multe infracţiuni, printre care şi tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale. Ca urmare a deciziei completului ICCJ, 11 dintre ei vor fi cercetaţi în arest la domiciliu, iar ceilalţi patru au fost plasați sub control judiciar. Decizia magistraţilor este definitivă.
Magistraţii Înaltei Curţi au respins, joi, contestaţia formulată de Horaţiu Potra, față de decizia de acum aproape două săptămâni pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală.
Judecătorii ICCJ au admis, pe 28 februarie, solicitarea procurorilor de la Parchetul General și au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă în lipsă pentru Horațiu Potra, fiul lui, Dorian Potra, și un nepot al său, în dosarul în care a fost pus sub acuzare şi Călin Georgescu.
Mandate de arestare preventivă în lipsă au fost dispuse de instanță pentru:
Alți 16 membri ai grupării de mercenari a lui Potra au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Instanța a mai dispus plasarea în arest la domiciliu pentru alți doi inculpați din dosar.
„Respinge contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi de inculpaţii P.H., P.A.C., P.D., L.I., L.A.F. şi H.M.I. împotriva încheierii nr. 90 din data de 28 februarie 2025, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 462/1/2025”, se arată în minute de joi a ÎCCJ.
Tot joi, Înalta Curte a admis contestaţiile a 15 persoane împotriva deciziei din 28 februarie.
„Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală de arestare preventivă a inculpaţilor M.D., L.B.F., B.C.S., M.O.C., L.C.M., G.M.A, D.V.L., D.M., T.C., A.I., C.A.I., L.T. şi P.D.C. În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 3 Cod de procedură penală dispune luarea măsurii arestului la domiciliu, prevăzută de art. 202 alin. 4 lit. d Cod procedură penală, raportat la art. 218 Codul de procedură penală, faţă de inculpaţii B.C.S. (…), M.O.C. (…), L.C.M. (…), G.M.A. (…), D.V.L. (…), D.M. (…), T.C. (…), A.I. (…), C.A.I.(…), L.T. (…) şi P.D.C. (…) pentru o perioadă de 17 de zile, începând cu data de 13 martie 2025 până la data de 29 martie 2025, inclusiv”, potrivit minutei instanţei.
Ei au mai multe obligaţii, printre care şi purtarea permanentă a unui dispozitiv electronic de supraveghere.
Înalta Curte a mai hotărât ca alte patru persoane să fie anchetate sub control judiciar.
„În baza art. 204 alin. 12 Cod procedură penală cu referire la art. 211 şi următoarele Cod procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii M.D. şi L.B.F. precum şi măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpaţii S.D. şi A.M.S., cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la data de 13 martie 2025 până la data de 11 mai 2025, inclusiv”, a decis completul ICCJ.
Decizia magistraţilor este definitivă.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat arestarea preventivă pentru 21 de inculpaţi pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul în care au avut loc percheziţii la apropiaţi ai lui Călin Georgescu. Dintre aceştia, 18 au fost reţinuţi, pentru ceilalţi propunerea fiind formulată în lipsă.
„În urma audierilor efectuate în cursul zilelor de 26 şi 27 februarie 2025, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 21 de inculpaţi şi reţinerea a 18 dintre aceştia sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni:
De asemenea, procurorii au propus arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru cei 18 inculpaţi reţinuţi, precum şi pentru un număr de 3 inculpaţi în lipsă.
Propunerea de luare a măsurii arestării preventive a fost înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Anchetatorii nu l-au mai găsit la locuința sa pe Horaţiu Potra, când i-au percheziţionat casa, existând de atunci suspiciuni că a părăsit România.
Horațiu Potra, fiul său și un nepot, Alexandru Potra, sunt dați în urmărire de Poliția Română, decizie luată după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a emis mandate de arestare pentru tentativă la acțiuni împotriva ordinii constituționale și alte infracțiuni.
Oamenii legii au făcut public bilanțul perchezițiilor făcute la mercenarul Horațiu Potra și apropiații săi. Activitățile au fost derulate în județele Sibiu, Mureș, Ilfov, Timiș și Cluj, fiind vizate 27 de persoane și 4 sedii aparținând unor persoane juridice.
„În urma celor 47 de percheziții efectuate ieri, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Poliția Română, au fost descoperite și ridicate
Citiți și: